Predavanje Jasmine Osmanković "Teritorijalna organizacija BiH sa osvrtom na lokalni i regionalni razvoj"

21.12.2015.

U sklopu održavanja sjednice Skupštine Instituta za javnu upravu, dr.sc. Jasmina Osmanković, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, održala je 18. prosinca 2015. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gostujuće predavanje na temu Teritorijalna organizacija BiH sa osvrtom na lokalni i regionalni razvoj. Predavanju je prisustvovalo više desetaka članova Instituta za javnu upravu, a moderator je bio prof.dr.sc. Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost i predsjednik Instituta.

Ciljem predavanja, prof. Osmanković odredila je raspravljanje o prikladnosti postojeće teritorijalne organizacije BiH za podupiranje lokalnog i regionalnog razvoja te generiranje mira na području BiH i utvrđivanje da li je moguće idealnom teritorijalnom organizacijom postići mir ili je postojanje mira preduvjet za optimalnu teritorijalnu organizaciju.

Kao uvod u temu, prof. Osmanković prikazala je povijesne faktore koji su od Srednjeg vijeka na dalje determinirali teritorijalnu organizaciju BiH i uputila na vrlo bogatu teorijsku literaturu čija je tematika optimalna teritorijalna organizacija BiH. Profesorica je zaključila kako većina praktičnih rješenja i znanstvenih diskursa prepoznaje šest teritorijalnih cjelina okupljenih oko središta Bihać, Banja Luka, Mostar, Travnik, Tuzla i Sarajevo kao prirodnih teritorijalnih jedinica u BiH.

Postojeća teritorijalna organizacija BiH rezultat je Daytonskog sporazuma iz 1995. kojim je BiH podijeljena na Federaciju Bosnu i Hercegovinu podijeljenu na 79 općina i 10 kantona kao jedinica drugog stupnja, Republiku Srpsku organiziranu u jednom stupnju te Distrikt Brčko sa posebnim statusom. Istraživanje efikasnosti općina izračunatoj DEA matematičkom analizom u periodu prije i poslije Sporazuma upućuju na smanjenje efikasnosti općina u postdejtonskom periodu, a sve analize upućuju da su nove općine na samom začelju po stupnju ekonomskog razvoja, upozorila je prof. Osmanković.

U pogledu utjecaja Europske unije na funkcioniranje regionalne razine u BiH, profesorica je objasnila kako se određene općine se teritorijalno grupiraju i postaju članice raznih euroregija, ali da BiH još uvijek nije podijeljena na statističke regije. Za kraj, profesorica je izrazila uvjerenje o prevazi vrijednosti mira nad vrijednosti ekonomskog prosperiteta.

Vrlo zainteresirana publika prof. Osmanković uputila je niz pitanja: implikacije Daytonskog sporazuma na razvoj, prirodnost postojeće teritorijalne organizacije i mogućnost njene promjene, utjecaj savezne države na teritorijalnu organizaciju Federacije BiH, ulogu kantona u poticanju razvoja, itd.

Također, u sklopu svog posjeta, prof. Osmanković 18. prosinca održala je gostujuće predavanje pod nazivom "Javne komunalne usluge: između kvalitete života i rada i/ili kvaliteta javne uprave". Predavanje je održano studentima 3. godine preddiplomskog stručnog studija javne uprave na Pravnom fakultetu u Zagrebu, u okviru predmeta “Javne službe".

Prezentacije s oba predavanja nalaze se na donjim poveznicama.

Prezentacija s predavanja "Teritorijalna organizacija BiH sa osvrtom na lokalni i regionalni razvoj", Zagreb, 18. prosinca 2015.

Prezentacija s predavanja "Javne komunalne usluge: između kvaliteta života i rada i/ili kvaliteta javne uprave", Zagreb, 18. prosinca 2015.