Predstavljanje knjige "Europeizacija hrvatske javne uprave"

6.7.2015.
Predstavljanje knjige

Studijski centar Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Institut za javnu upravu iz Zagreba pozivaju vas na predstavljanje knjige "Europeizacija hrvatske javne uprave", koje će se održati 11. srpnja 2015. godine u mjestu Dane, općina Lanišće u Istri, na imanju Roberta Širole, s početkom u 18 sati.

O knjizi i značenju prihvaćanja suvremenih europskih standarda javne uprave za građane govorit će mr. sc. Valter Flego, župan Istarske županije, Marko Boras Mandić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, urednik i priređivač knjige, te prof. dr. sc. Gorazd Trpin, jedan od recenzenata knjige.

Knjigu sačinjava 27 radova 25 autora, profesora i suradnika Pravnog fakulteta u Zagrebu te drugih upravnih stručnjaka.

Nakon uvodnih riječi, rasprava o razlozima, poteškoćama i učincima ulaska u Europsku uniju, te o ulozi javne uprave u europeizaciji i podizanju kvalitete života i radnog okruženja održat će se uz prigodne delicije pripremljene na prigodan način.

Dane su jedno od najmanjih naselja u Hrvatskoj; po popisu stanovništva iz 2011. godine imaju tek 9 stanovnika. Nekad su spadale u općinu Buzet, a sada su u sastavu općine Lanišće koja i sama spada među nekoliko najmanjih općina u Hrvatskoj (329 stanovnika). Dane su na Ćićariji, blizu granice s Primorsko-goranskom županijom te nedaleko državne granice sa Slovenijom.

Nakon što je knjiga predstavljena u Zagrebu, njezino predstavljanje u jednom od najmanjih mjesta u Hrvatskoj ima simboličko značenje: smisao je ulaska Hrvatske, kao i svake druge zemlje, u Europsku uniju popraviti životne šanse svakoga stanovnika te uspostaviti prostor relativno ujednačene kvalitete života u svim područjima i svim naseljima Europe. Uloga javne uprave je da prihvaćanjem zajedničkih europskih standarda odigra ulogu garanta takvoga razvoja.

No, može li Europska unija doprijeti do Dana, u koje teško dolazi i hrvatska uprava pa su stanovnici usmjereni na samoorganiziranje i pomoć koju pružaju jedni drugima? Hoće li ulazak u Europsku uniju poremetiti fascinantnu ravnotežu zelene Ćićarije ili će ekološki obziri nadjačati pomamu za novcem? O tim i drugim pitanjima – 11. 7. 2015. u Danama.