Okrugli stol "Unapređenje obrazovanja za javnu upravu: problemi, pretpostavke i perspektive"

26.1.2015.

U četvrtak, 21. siječnja 2015. u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studijskog centra za javnu upravu i javne financije te Instituta za javnu upravu održan je okrugli stol "Unapređenje obrazovanja za javnu upravu: problemi, pretpostavke i perspektive".

Uvodna izlaganja podnijeli su prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu; prof. dr. sc. Ivan Koprić, predstojnik Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave, Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, mr. sc. Dragica Kemeter iz Grada Čakovca i Marko Glamočak iz Sekcije prvostupnika Instituta za javnu upravu. Moderatorica je bila doc. dr. sc. Goranka Lalić Novak.

Okrugli stol okupio je šezdesetak sudionika, uključujući zainteresirane studente Studijskog centra za javnu upravu i javne financije. U izlaganjima uvodničari su iznijeli svoje viđenje i ocjenu postojećeg stanja te prijedloge i mogućnosti za unapređenje upravnog obrazovanja. Nakon uvodnih izlaganja uslijedila je vrlo dinamična rasprava u koju su se uključili ostali sudionici, upozoravajući iz svoje perspektive na određene probleme i manjkavosti postojećeg sustava, kao i pozitivne strane, te mogućnosti budućih promjena. U cjelini, uvodna izlaganja kao i rasprava koja je uslijedila, rezultirali su kritičnom ocjenom postojećeg stanja u pogledu obrazovanja za javnu upravu, ali s vrlo konstruktivnim i konkretnim prijedlozima za poboljšanje. Okrugli stol održan je u optimističnoj atmosferi, a posebno valja naglasiti podršku sudionika nužnim promjenama i poboljšanjima.

Pisani prilozi s okruglog stola:

dr. sc. Ivan Koprić: Studij javne uprave - sada na sveučilištu u Zagrebu

Siniša Kuhar: Vrijednost obrazovanja u javnoj upravi

mr.sc. Dragica Kemeter: Prvostupnici javne uprave u praksi: Međimurska županija, Grad Čakovec

Marko Glamočak: Sekcija prvostupnika i obrazovanje za javnu upravu