Godišnje savjetovanje Instituta za javnu upravu "Suradnja i razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave: europska i domaća perspektiva"

5.1.2015.

Institut za javnu upravu organizira godišnje savjetovanje na temu "Suradnja i razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave: europska i domaća perspektiva", koje će se održati u četvrtak, 19. veljače 2015. s početkom u 9.00 h u dvorani Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49, Zagreb.

Urednici savjetovanja su prof. dr. sc. Ivan Koprić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Mihovil Škarica (Pravni fakultet u Zagrebu) i Boris Milošević (Ministarstvo uprave).

Suradnja kao instrument konsolidacije i razvoja lokalne i regionalne samouprave, napose na metropolitanskim područjima. Novosti u sustavu regionalnog razvoja u Hrvatskoj. Europska grupacija za teritorijalnu suradnju – mogućnosti i perspektive za hrvatske lokalne i područne jedinice. Prekogranična suradnja lokalnih i regionalnih jedinica. Uspješnije privlačenje sredstava iz fondova Europske unije s lokalne i regionalne razine. Razvojni potencijal LEADER programa i uloga lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju. Uloga velikih gradova u ekonomskom razvoju. Financijski kapacitet gradova i lokalni razvoj. Kvaliteta lokalnih usluga.

Europski fondovi, domaće i prekogranično umrežavanje u duhu suradnje i partnerstva različitih teritorijalnih razina instrumenti su kojima se lokalne i regionalne jedinice jačaju i osposobljavaju za preuzimanje suvremene uloge poticanja lokalnog i regionalnog razvoja. Koliko je takav institucionalni ambijent razumljiv i pristupačan hrvatskim akterima? Jesu li prilike koje se unutar njega pružaju dovoljne da se nadiđu strukturne, financijske i druge manjkavosti hrvatskog sustava lokalne i područne samouprave te da odgode ili čak zamijene dublje reorganizacijske reforme u sustavu?

O tim i drugim srodnim temama govorit će: prof. dr. sc. Ivan Koprić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Jakša Puljiz (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU), Boris Milošević (Ministarstvo uprave), dr. sc. Mihovil Škarica (Pravni fakultet u Zagrebu), izv. prof. dr. sc. Boris Bakota (Pravni fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Vedran Đulabić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Sanja Maleković (Institut za razvoj i međunarodne odnose), doc. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić (Pravni fakultet u Zagrebu), dr. sc. Jasmina Džinić (Pravni fakultet)

Kotizacija za savjetovanje iznosi 1.000,00 kn, a uključuje radni materijal, knjigu "Dvadeset godina lokalne i područne (regionalne) samouprave u Hrvatskoj", dodatnu publikaciju Instituta za javnu upravu, ručak i osvježenje.

Program i prijavnica za savjetovanje