Održan znanstveni skup "Policija kao zaštitnik ljudskih prava"

15.12.2022.

U suradnji sa Sindikatom policije Hrvatske i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institut za javnu upravu je u srijedu, 14. prosinca 2022. u Hotelu Antunović održao znanstveni skup na temu "Policija kao zaštitnik ljudskih prava".

Urednici skupa, kao i knjige koja sadrži sve radove izložene na skupu, jesu izv. prof. dr. sc. Teo Giljević i prof. dr. sc. Frane Staničić.

Uvodne i pozdravne govore održali su izv. prof. dr. sc. Teo Giljević, su-urednik skupa, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Instituta za javnu upravu, prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, prodekanica za znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, te Davorka Martinjak iz Ministarstva unutarnjih poslova.

U okviru prvog panela koji je moderirao izv. prof. dr. sc. Teo Giljević, održano je pet izlaganja. Prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu govorio je o organizaciji policije i specifičnostima položaja policijskih službenika. Prof. dr. sc. Gordana Marčetić izložila je rad o suvremenim trendovima zapošljavanja i obrazovanja policijskih službenika, napisan u koautorstvu s izv. prof. dr. sc. Teom Giljevićem i doc. dr. sc. Ivom Lopižić (Pravni fakultet u Zagrebu). Zamjenik pučke pravobraniteljice dr. sc. Saša Rajić govorio je o postupanju policije iz perspektive pučkog pravobranitelja, dok je o ulozi policije u zaštiti ljudskih prava tražitelja međunarodne zaštite i izbjeglica izlagala izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Nadzor državne granice i zaštita prava migranata bila je tema izlaganja prof. dr. sc. Franeta Staničića s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Drugi panel, u okviru kojega je izloženo šest radova, moderirao je prof. dr. sc. Frane Staničić. Matko Lovreta iz Grada Makarske održao je izlaganje o postupanju i ovlastima u lokalnom redarstvu, dok je prof. dr. sc. Frane Staničić govorio o istoj temi u kontekstu decentralizacije i efikasnosti. O unutarnjoj kontroli nad radom policije izlagao je Željko Kralj, voditelj službe unutarnje kontrole MUP-a, a izv. prof. dr. sc. Teo Giljević govorio je o građanskom nadzoru nad radom policije. Izv. prof. dr. sc. Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta u Zagrebu izlagao je svoj rad o mirenju u predmetima pritužbi na rad policijskih službenika. O disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika govorio je dr. sc. Damir Juras iz MUP-a, nakon čega je uslijedila dinamična i zanimljiva rasprava ostalih sudionika skupa.

Znanstvenom skupu prisustvovalo je 70-ak sudionika

Prezentacije izlaganja sa skupa:

Prvi panel

Drugi panel