Održana 4. tribina teorijskih razgovora o javnoj upravi

15.11.2016.
Održana 4. tribina teorijskih razgovora o javnoj upravi
U ponedjeljak, 14. studenoga, na Pravnom fakultetu u Zagrebu održana je 4. tribina teorijskih razgovora Instituta za javnu upravu. Tema tribine bila je Istraživanje javne uprave u Hrvatskoj: Zašto ne radimo evaluacijske studije?, a uvodno izlaganje održao je predsjednik Instituta prof. dr. sc. Ivan Koprić, nakon čega je uslijedila dinamična i vrlo inspirativna rasprava sudionika tribine.

Prof. dr. sc. Ivan Koprić u svom je izlaganju, između ostaloga, objasnio razliku između evaluacije i evaluacijskih studija, metodologiju provođenja evaluacijskih studija, njihovu važnost, implikacije te brojna druga pitanja vezana za provođenje evaluacije u javnoj upravi, osvrćući se na konkretne primjere i probleme iz prakse. Neki od problema koji su proizašli iz izlaganja i oko kojih se povela rasprava odnose se na manjak provedbe evaluacija i evaluacijskih studija u Hrvatskoj, njihov utjecaj u donošenju javnih odluka na najvišim političkim razinama,(ne)dostupnost podataka, otpor institucija provođenju evaluacija, pitanje mjerila odnosno vrijednosti i problem suglasnosti oko njih, problem terminologije pojedinih dimenzija rezultata odnosno posljedica do kojih pojedine politike i programi dovode, komparativna iskustva, itd.

Tribina je okupila četrdesetak zainteresiranih sudionika, kako pripadnika akademske zajednice, tako i upravnih praktičara te drugih zainteresiranih pojedinaca.