Konferencija NISPAcee „Spreading Standards, Building Capacities: European Administrative Space in Progress“

30.5.2016.
Konferencija NISPAcee „Spreading Standards, Building Capacities: European Administrative Space in Progress“

Mreža škola i instituta za javnu upravu u srednjoj i istočnoj Europi (NISPAcee) održala je svoju 24. godišnju konferenciju u Zagrebu. Domaćin konferencije bio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni cilj ovogodišnje konferencije bio je okupiti ugledne znanstvenike, istraživače, stručnjake i profesionalce, studente i druge sudionike koji će predstaviti svoje konceptualne radove, rezultate istraživanja i druge znanstvene i stručne radove i prezentacije o čimbenicima utjecajima i važnosti Europskog upravnog prostora (EAS), koji se širi po cijeloj Europi i susjednim područjima te radi razmjene znanja o upravnim kapacitetima na svim razinama upravljanja u Europi i regiji, te o konkretnim načinima kako ih ojačati u zemljama NISPAcee regije.

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili NISPAcee predsjednik prof.dr.sc. Marius Profiroiu, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivana Gregurev u ime dekanice Pravnog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Dubravke Hrabar i tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba Greta Augustinović Pavić u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić. Govor su također održali dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave RH, doc.dr.sc. Anamarija Musa, povjerenica za informiranje RH i John Mary Kauzya, načelnik odjela za kapacitet javne uprave organizacije Ujedinjenih Naroda UNDESA.

Key note prezentaciju održao je Herwig Hofmann, Sveučilište u Luksemburgu, o budućnosti javnog prava u Europi, integriranih uprava i njihovih posljedica. Uslijedila je prva svečana dodjela nagrada: Alena Brunovska nagradu za nastavničku izvrsnost u području javne uprave osvojio je prof. dr.sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i predsjednik Instituta za javnu upravu, koji je održao prezentaciju o decentralizaciji kao nesigurnoj komponenti suvremenog europskog upravljanja. Nagrada Mzia Mikeladze za najbolju doktorsku disertaciju dodijeljena je dr.sc. Riin Savi, Tehnološko Sveučilište u Tallinnu, Estonija za disertaciju "Utjecaj fiskalne krize na javnu upravu: upravljanje smanjenjem troškova i promjene u procesu odlučivanja". Otvarajuća sjednica završila je plenarnim zasjedanjem EAPAA, organizacije za akreditaciju nastave iz javne uprave i izlaganjima Peter Marksa, Sveučilište Erasmus, Rotterdam, Nizozemska i C. Michelle Piskulich, Sveučilište Oakland, Rochester, SAD, koji su razgovarali o trendovima u obrazovanju za javnu upravu.

Radni dio iznimno bogatog konferencijskog programa obuhvatio je prezentacije i rasprave sudionika konferencije, organizirane kroz nekoliko sjednica i panela i deset radnih skupina: 1. Lokalna samouprava, 2. e-Uprava, 3. Reforma javne uprave, 4. Regionalni razvoj i međuregionalna suradnja, 5. Javne financije i upravljanje javnim financijama, 6. Pitanja razvoja javnih politika, 7. Obrazovanje za javnu upravu, 8. Lokalne usluge i infrastruktura, 9. Tranzicija, promjena i nesigurnosti, 10. Nevladine organizacije. Svaka radna skupina imala je od dvije do šest sesija, u svakoj su prezentirana dva do četiri rada sudionika. Istraživačka pitanja bila su koncepcijski utemeljena na ili su reflektirala dobro europsko upravljanje transparentnost i otvorenost vlasti, harmonizaciju i upravnu konvergenciju, upravne tradicije i otpor prema standardizaciji, nove trendove u javnom i upravnom pravu kao odgovor na europsku harmonizaciju, adaptaciju upravljanja javnim sektorom u sustav višerazinskog upravljanja, Europsku integriranu administraciju, itd.

Nekoliko drugih važnih događaja se odvilo na koferenciji: izbor novih članova Upravnog odbora NISPAcee i novog predsjednika NISPAcee: Juraj Nemec, profesor javne ekonomije sa Sveučilišta Masaryk Brno, Republika Češka koji je preuzeo poziciju od bivšeg predsjednika Marius Profiroiu, profesora javnih politika i europske politike s Akademije ekonomskih studija iz Bukurešta, Rumunjska. Održan je i sastanak Upravni odbor / EUIPPA sjednica Upravnog odbora; Sastanak s koordinatorima konferencije. Također, održana je jednodnevna radionica za studente doktorskog studija dan prije početka konferencije, 18. svibnja 2016. godine, koju su moderirali profesori Michiel de Vries, Sveučilište Radboud Nijmegen, Nizozemska i Iwona Sobis sa Sveučilišta u Göteborgu, Švedska.

Završna plenarna sesija konferencije održana je u formi okruglog stola, okupivši stručnjake iz javne uprave - Ivan Koprić, Pravni fakultet u Zagrebu, Fatos Mustafa i Zorana Gajić iz ReSPA-e i Tony Verheijen, menadžer Svjetske banke za Srbiju, u raspravi o harmonizaciji s europskim upravnim načelima i standardima u jugoistočnoj Europi. Uslijedila je druga ceremonija dodjele nagrada: za najbolji diplomski studentski rad nagradu je osvojila Urša Jeretina, s Fakulteta za Upravu Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija za rad "Upravni aspekti alternativnog načina rješavanja sporova potrošača u EU, Sloveniji i Hrvatskoj", nagradu za najbolji komparativni rad "Fiskalna kriza i smanjenje troškova: utjecaj prakse javnog menadžmenta na strategiju smanjenja troškova u Europi" dobili su Ringa Raudla, James W. Douglas, Tiina Randma-Liiv i Riin Savi, svi s Tehnološkog Sveučilišta Tallinn, Estonija. Nagrada za zasluge (Merit Award) otišao je ove godine u ruke Tony Verheijenu.

Besplatni primjerci mnogih NISPAcee publikacija bili su tijekom konferencije dostupni svim sudionicima, koji su također uživali u tri posebna društvena događaja: večeru dobrodošlice i prijem gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandića u Palači Dverce, Art Deco Retro party i izlet i razgledavanje Grada Samobora.