Novi broj časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava"

29.12.2018.

Iz tiska je izašao broj 4/2018 časopisa "Hrvatska i komparativna javna uprava - Croatian and Comparative Public Administration".

Novi broj časopisa bavi se sa dvije odvojene teme: upravnom teorijom i upravnim osobljem. U okviru prvog dijela časopisa koji je posvećen upravnoj teoriji nalaze se tri znanstvena rada. Prvi je napisao M. Pečarič, a posvećen je teorijskoj razradi problema razlike između efikasnosti i efektivnosti i problema koji iz toga mogu proizaći. P. Kovač i Ž. Kotnik u svom izvornom znanstvenom radu predstavljaju analizu učinkovitosti slovenske javne uprave i to na osnovi analize stratističkih podataka o radu prvostupanjskih tijela središnje državne uprave. Tri su autorice, R. Šimić Banović, M.Basarac Sertić I V.Vučković analiziraju političku i ekonomsku transformaciju u post-tranzicijskim zemljama Europske unije, ato čine na osnovi analize kompozitnih indikatora.

U bloku posvećenom upravnom osoblju A. Musa analizira koncept političkih savjetnika, dok se I. Kosnica bavi zapošljavanje u javnoj upravi u Hrvatskoj i Slavoniji (1868.-1918.) s obzirom na državljanstvo i hrvatsko-slavonsku pripadnost. Zadnji znanstveni rad je onaj autorice I. Božac koja analizira socijalne doprinose službenika Europske unije. Rad završava prikazom knjige prof. dr. sc. Ivana Koprića Uspavano srce demokracije: lokalna samouprava za građane i zajednicu. Uz ovaj broj časopisa svim pretplatnicima biti će dostavljen i posebni prilog časopisu koji sadrži šest stručnih priloga, prikaze sudske i upravne prakse te vijesti sa aktualnih događaja sa područja javne uprave.