Održan Znanstveno-stručni skup Instituta za javnu upravu 'Referendum i neposredna demokracija u Hrvatskoj'

27.9.2021.

Dana 23. rujna 2021. održan je znanstveno-stručni skup Instituta za javnu upravu 'Referendum i neposredna demokracija u Hrvatskoj'. Skup je, nakon prijašnjih odgađanja zbog situacije s korona virusom, održan uživo uz pridržavanje epidemioloških mjera. Sudionike su najprije pozdravili prof. dr. sc. Ivan Koprić, predsjednik Instituta za javnu upravu i Sanjin Rukavina, državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave.

Skup je tematski bio podijeljen u dva panela. U okviru prvog panela održano je pet izlaganja na temu referenduma. Prvo, uvodno izlaganje u kojem je dan prikaz prijedloga Zakona o referendumu održao je izv. prof. dr. sc. Frane Staničić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Nakon toga je prof. dr. sc. Jasna Omejec s Pravnog fakulteta u Zagrebu održala izlaganje pod naslovom 'Referendum kao sredstvo političkog dijaloga'. U sljedećem izlaganju izv. prof. dr. sc. Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu fokusirao se na ograničenja referenduma, dok je dr. sc. Matija Miloš s Pravnog fakulteta u Rijeci govorio o ustavnosudskom nadzoru jasnoće referendumskih pitanja. Prvi panel zaokružen je izlaganjem prof. dr. sc. Ivana Koprića s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je objasnio razloge zbog kojih je referendum, kao i neki drugi oblici participacije građana u Hrvatskoj, neefikasan. Moderator panela bio je doc. dr. sc. Mihovil Škarica s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Drugi tematski panel skupa bavio se ostalim oblicima izravnog sudjelovanja građana u procesima donošenja odluka i oblikovanja javnih politika. Prvo izlaganje unutar ovog panela održala je izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa s Pravnog fakulteta u Zagrebu (koautorice izlaganja dr. sc. Petra Đurman, Pravni fakultet u Zagrebu i Petra Hadaš) o otvorenim podacima javne uprave i lokalne samouprave kao novom i vrlo aktualnom sredstvu angažiranja različitih skupina dionika kroz ponovnu uporabu informacija tijela javne vlasti. Oblici sudjelovanja građana na regionalnoj razini bili su tema izlaganja izv. prof. dr. sc. Vedrana Đulabića s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dok je izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić s Pravnog fakulteta u Zagrebu govorila o participativnom budžetiranju. O opozivu lokalnih izvršnih dužnosnika pričao je doc. dr. sc. Mihovil Škarica s Pravnog fakulteta u Zagrebu, a o e-savjetovanju s javnošću dr. sc. Petra Đurman s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Posljednje izlaganje održala je izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman s Pravnog fakulteta u Zagrebu, i to o internetskom glasanju kao mehanizmu jačanja sudjelovanja građana. Drugi panel moderirala je doc. dr. sc. Tijana Vukojičić Tomić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Nakon oba panela održane su vrlo dinamične i inspirativne rasprave s pitanjima i komentarima sudionika.

Skupu je, uz izlagače, prisustvovalo 30-ak sudionika, najvećim dijelom zainteresiranih državnih i lokalnih službenika. S obzirom da se radi o obliku stručne edukacije, sudionici su dobili knjigu istoimenog naziva kao održani skup, te dodatnu publikaciju Instituta za javnu upravu iz serije priručnika za stručno usavršavanje.